I arriba SÚPER JORDINA!!
Un dia més on es reprodueix el masclisme (i el consumisme) amb tanta normalitat que passa desapercebut...
Des de la fal·làcia de la igualtat es diria que està tot superat, ara els nois també regalen llibres a les noies, així que aplaudim-nos que ja està tot fet!!
Jajajaja, doncs no (com diria la Malena Pichot: Nyo)!
Ampliem la mirada, cuidem totes les relacions, compartim amb la germana, tiet, amant, mare, amiga de l’ànima, coneguda des de fa poc… Descentralitzem la parella i reforcem els vincles.
Reivindiquem que els llibres que regalem poden ser aquells que ens van agradar i els tenim a la prestatgeria com a possessió. Podem reutilitzar-los, comprar-los de segona mà i fins i tot agafar de la biblioteca.
I si en lloc d’una rosa regalem un roser o una altra planta? Que la puguem cuidar, que pugui fer créixer les seves arrels...
I tot l’imaginari que es desprèn de la llegenda de Sant Jordi?
Masclisme, amor romàntic patriarcal i heteronormativitat:
La princesa que no té guió, no se l’escolta, no sabem com pensa ni viu, per no saber, no sabem ni el seu nom... Sembla que no fa falta, l’únic que importa és que tingui un maromo que sigui fort i estigui disposat a salvar-la, del que inevitablement caurà-desmaiada-als-seus-peus-enamorada.
El cavaller com a centre, no hi ha manera que ens desfem dels estereotips de gènere, l’home de l’armadura, impenetrable, que no té sentiments.
La princesa és el trofeu que el cavaller s’ha guanyat, és un intercanvi comercial entre homes, lluny d’entendre les relacions com vincles que es construeixen. Que necessiten temps, cura i reciprocitat (entre moltes altres, DIY!)
Visió colonialista i bèl·lica on el protagonista és condecorat i guardonat com a Sant per conquerir, sotmetre o matar l’enemic, el desconegut, l’altri. Desprenent que els conflictes es transformen atacant, per imposició i violència.
Classisme, mentre el drac es menja a la resta de noies del poble no passa absolutament res, però que l’ofrena al drac sigui la princesa agafa una rellevància absoluta.
Aquí van algunes de les nostres RECOMANACIONS, llibres ben variats per moments ben diversos. Comencem per algunes joies old school que són de total actualitat:
TEORIA KING KONG, de Virginie Despentes
Posa al centre la cultura de la violació, plantejant-nos si no és una altra trampa del patriarcat pensar que la violació és el pitjor que et pot passar com a dona i gairebé seria millor deixar de viure... Escrit en primera persona i compartint relats des d’uns marges, tot abordant de manera polèmica el tema de la prostitució.
No deixa indiferent, et pot fer riure mentre et remou de crua realitat, quotidiana i tan propera com la teva pell.
ÈTICA PROMISCUA, de Dossie Easton i Janet W. Hardy
És un gran llibre, ja té uns quants anyets però les reflexions que planteja són totalment actuals! Una guia per gaudir més de les relacions i sentir-nos-hi més lliures, tant en les formes no- monògames com les que no. Aporta referents, consells i exercicis útils per a totis! Per a algunes de nosaltres aquest llibre té la capacitat d’aportar pau mental i emocional, a més d’una bona dosi de somriures!
>> Per a informació relacionada, ens encanten les companyes de Indagora per si les voleu seguir! Tenen vídeos molt interessants!
ABAIXEU LES ARMES, de Bertha Von Suttner
Tanta historia de guerres apresa i tants pocs referents a la historia d’aquelles persones que s’oposaven a aquesta lògica belicista... Les vivències i mirades de moltes dones han quedat invisibles al relat històric.
Per algunes de nosaltres ha estat clau conèixer la Bertha Bon Suttner una referent que va qüestionar els valors militaristes del s.XIX -XX des d’un discurs feminista.
I de més actuals:
MALENA BALENA, de Sonja Bougaeva i Davide Cali
Si vols il·lustracions precioses i un conte que no deixa indiferent, és el teu llibre. A la piscina se’n riuen d’ella, li diuen que és una balena. Això dona peu a fer un recorregut màgic per resignificar el que significa.
>> Per a informació relacionada, ens encanten les companyes de Desnudate Autoestima, tenen espais grupals molt potents!
DESCENTRALITZAR LA MIRADA PARA AMPLIAR LA VISIÓN, de Florencia Brizuela i Uriel Lopez
Estem amb mega ganes de llegir-lo, està recent sortit del forn! La Flor (ente moltes altres coses) és la profe del curs de: Més enllà del feminisme blanc, al que hem assistit i que ha estat revolucionari. No podem més que recomanar-lo de cor i cap ja que al estar centrades en les nostres opressions heteropatriarcals és dur i necessari és adonar-nos que els nostres privilegis blancs estan construïts sobre les opressions racistes.
>> Per a informació relacionada seguiu a https://www.facebook.com/florenciag
NACIDAS PARA EL PLACER, de Mireia Darder
Explora des d’una visió gestàltica com prendre consciència donar espai i valor al cos, quants segles portem a sobre de repressió del nostre gaudir... quanta necessitat de reconnectar amb el nostre cos per vibrar al màxim a la vida!
IRSE LEJOS PARA ESTAR MÁS CERCA, de Nono Rueda
Aquest llibre combina les il·lustracions amb la poesia, la claredat del dia a dia, la potencia de la connexió, la inmensitat del nostre poder. Com diu l'autora: Se puede ir muy lejor sin cojer un avión, se puede estar muy cerca a miles de kilometros de distancia. Esto no es una carta de amor, es una operación a corazón abierto.
>> Per encarregar-lo, o veure les seves il·lustracions feministes mega power us recomanem seguir-la a: www.instagram.com/nono.rueda/
IDIOTIZADAS. UN CUENTO DE EMPODERHADAS, de Moderna de Pueblo
Aquest còmic aporta frescor, es llegeix (devora) fàcil i es pot remirar infinitament, per la quantitat de detallets de cada il·lustració! Té la virtut d'arrencar-nos reflexions feministes a cops de rialla!
Està organitzada d'una manera molt original, dinamitant "encanteris" de l'amor romàntic patriarcal, de la mà de 3 anti-personatges dels contes clàssics: La "Sirenita Pescada”, la "Zorricienta” i la "Gordinieves”. Un missatge es desprèn amb força del còmic: la importància de la xarxa feminista i la sororitat!
>> Es pot seguir a: www.instagram.com/modernadepueblo/
Que gaudiu tant de les lectures com hem fet nosaltres i avisem, alguns d’aquests llibres són altament reflexius i a vegades poden portar algun mal de cap!
Comentarios